چک یک سند تجاری پرکاربرد و با اهمیت است که مورد استفاده روزمره بسیاری از مردم قرار می گیرد . از همین رو قانونگذار برای تضمین سلامت در استفاده مردم از اسناد تجاری همچون چک مقرراتی را تدوین نموده است ؛ چرا که عدم آگاهی نسبت به مسائل مربوط به چک از جمله اینکه چک برگشتی چیست و نحوه وصول چک برگشتی چگونه است می تواند سبب بوجود آمدن مشکلاتی در این زمینه شود . در این مقاله قصد داریم تا ابتدا به بیان مفهوم چک برگشتی پرداخته و در ادامه نحوه وصول چک برگشتی را مطرح می نماییم .
چک برگشتی
- وجه نقد کافی در حساب نداشته باشد و یا صاحب حساب تمام یا قسمتی از وجه چکی که صادر کرده است را از حساب بانکی برداشت نماید .
- صادر کننده با آگاهی نسبت به بسته بودن حساب خود چک صادر کند و یا بعد از صادر کردن چک حساب خود را مسدود نماید .
- زمانی که صادر کننده چک دستور دهد که وجه به دارنده چک پرداخت نشود .
- در صورتی که چک به صورتی تنظیم شده باشد که بانک به دلایلی مانند قلم خوردگی ، عدم مطابقت امضا و یا اختلاف در مندرجات چک از پرداخت وجه به دارنده چک خودداری کند .
نحوه وصول چک برگشتی
سه شیوه برای وصول چک برگشتی از بانک وجود دارد . اولین روش ، شکا یت کیفری از صادر کننده چک است که منجر به مجازات حبس و جزای نقدی می شود . البته توسل به این شیوه تنها سبب مجازاتصادر کننده چک می شود و باید برای دریافت وجه چک باید از روش ِ مطالبه وجه چکبه شیوه حقوقی اقدام کرد . به این ترتیب که دادخواست مطالبه وجه چکرا باید به دادگاه ارائه نمود . شیوه دیگر وصول وجه چک برگشتی ، وصول چک به شیوه ثبتی است که با معرفی اموالی از صادر کننده چک و از طریق اداره ثبت انجام می گیرد .
نکته قابل ذکر آن است که کوتاه ترین و مطمئن ترین شیوه برای وصول چک ، شیوه کیفری است ؛ چرا که معمولا صادر کننده چک برای مواجه نشدن با مجازات های کیفری وجه چک را می پردازد .
منبع : چک برگشتی چیست و نحوه وصول آن چگونه است ؟
انواع وصیت نامه , تا چه میزان از اموال را می توان وصیت کرد ؟ , چک برگشتیچیست و نحوه وصول آن چگونه است ؟ , ثبت ازدواج دائم و مجازات عدم ثبت آن