بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری ، حال زمان آن فرا رسیده که دانش آموزان انتخاب رشته کنکور سراسری را به بهترین شکل ممکن انجام داده و این برنامه یکساله را به مرحله پایانی خود برسانند . عوامل زیادی هستند که در انجام یک انتخاب رشته خوب می توانند داوطلبان را کمک کنند اما بدون شک اولین و یکی از مهم ترین این عوامل آشنایی با کارنامه کنکور سراسری است . کارنامه شما اصلی ترین ملاک در انتخاب رشته و اولین اصل در ترتیب چینش انتخاب هایتان است . اگر شما با توضیحات کارنامه کنکور سراسری آشنا باشید و بدانید که قسمت های مختلف کارنامه کنکور سراسری هر کدام چه معنی ای دارد بسیار راحت تر می توانید از سایر ابزار های کمکی مانند نرم افزار انتخاب رشته یا رتبه های قبولی سال گذشته استفاده کنید . از آنجایی که توضیحات کارنامه کنکور سراسری کلیه داوطلبان گروه های آزمایشی تجربی ، انسانی ، ریاضی ، هنر و زبان های خارجی تا حد زیادی شبیه به هم است ، در این مقاله می خواهیم تمامی قسمت های یک نمونه از کارنامه کنکور سراسری 97 را توضیح دهیم . هرکارنامه کنکور سراسری شامل سه قسمت اصلی اطلاعات ثبت نامی و آزمونی ، وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره های مختلف و درصد ها و نمرات آزمون است که در ادامه هر کدام از این بخش ها را مفصلا توضیح خواهیم داد . توضیحاتی که در ادامه آمده از این کارنامه زیر استخراج شده است .
توضیح اطلاعات ثبت نامی و آزمونی در کارنامه کنکور سراسری 97
اطلاعات مهم مندرج در قسمت اطلاعات ثبت نامی و آزمونی عبارت است از : سهمیه اعمال شده شما در کنکور ، معدل کتبی شما در کنکور و استان بومی ، ناحیه بومی و قطب بومی . در کارنامه بالا همانطور که مشاهده می کنید سهمیه منطقه 1 ، معدل کتبی 19.03 ، استان بومی آذربایجان شرقی ، ناحیه بومی ناحیه دو و قطب بومی قطب 3 می باشد . نکته مهم اول این است که این اطلاعات نباید به هیچ وجه با اطلاعات واقعی شما تناقض داشته باشد . دراینصورت باید سریعا سازمان سنجش را در جریان بگذارید و درخواست ویرایش اطلاعات کنید . سهمیه هر داوطلب در زمانثبت نام کنکور سراسری 97 مشخص شده و به شکل مختلف می تواند باشد . برای آشنایی با تاثیر سهمیه در انتخاب رشته کنکور سراسریکلیک کنید . معدل شما می تواند در نمره نهایی آزمون موثر باشد که در قسمت درصد ها و نمرات آزمون توضیحات کارنامه کنکور سراسری به آن اشاره کردیم . استان بومی ، ناحیه بومی و قطب بومی شما قطعا در محل قبولی نهایی شما می تواند تاثیر گذار باشد . دلیل اهمیت استان بومی درکارنامه کنکور سراسری این است که نحوه گزینش بسیاری از رشته ها با اولویت بومی گزینی است . بنابراین شانس قبولی شما در استان خودتان به مراتب بالاتر از داوطلب دیگری با رتبه شبیه شما ولی از یک استان دیگر است . برای آشنایی با تاثیر سهمیه بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری کلیک کنید .
توضیح وضعیت مجاز به انتخاب رشته در کارنامه کنکور سراسری 97
دسته بندی دانشگاه ها از لحاظ وضعیت مجاز به انتخاب رشته به شرح زیر است :
دوره های روزانه و نوبت دوم ( شبانه ) ، مجازی و پردیس های خودگردان و مازاد ، بهیاران ، دانشگاه فرهنگیان ( مراکز تربیت معلم سابق ) ودانشگاه شهید رجائی ، رشته های پیام نور و غیرانتفاعی و پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی که خود به دو قسمت ویژه فرهنگیان و تمامی دوره ها تقسیم می شود .
حال باید به این سوال پاسخ دهیم که معنی هر کدام از این دوره ها چیست و چه کاربردی در انتخاب رشته ما دارد ؟
دوره های روزانه و نوبت دوم ( شبانه ) : با توجه به تجربیات سال های گذشته ، حدودا 40 درصد اول داوطلبان رشته تجربی ، 95 درصد اول داوطلبان رشته های ریاضی و انسانی ، 30 درصد اول داوطلبان زبان و 95 درصد اول داوطلبان کنکور هنر مجاز به انتخاب رشته دوره های روزانه وشبانه می شوند . داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته دوره روزانه و شبانه هستند می توانند بدون توجه به رتبه شان هر کدام از رشته محل هایروزانه و شبانه در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری را به هر تعداد در فرم انتخاب رشته 97 خود وارد کنند .
دوره های مجازی ، پردیس های خودگردان و مازاد : تمامی داوطلبان مجاز به انتخاب رشته دوره های مجازی ، پردیس های خودگردان و مازاد می شوند . البته در این بین تنوع رشته محل های پردیس خودگردان و مازاد در انتخاب رشته تجربی بسیار بالاتر از رشته های دیگر است .
بهیاران : فقط بهیارانی که در زمان ثبت نام سهمیه بهیاری را انتخاب کرده باشند مجاز به استفاده از سهمیه بهیاران هستند .
دانشگاه فرهنگیان ( مراکز تربیت معلم سابق ) و دانشگاه شهید رجائی : داوطلبانی که نمره آزمون ( تراز ) بالای 6500 کسب می کنند مجاز به انتخاب رشته دانشگاه های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجائی می شوند . البته شرط سنی 22 سال نیز در انتخاب رشته فرهنگیان باید رعایت شود .
پیام نور و غیرانتفاعی : کلیه داوطلبان مجاز به انتخاب رشته در دانشگاه های پیام نور و غیرانتفاعی هستند و درصورتیکه کارت اعتباری مربوط به آن را هم خریده باشند می توانند رشته محل های مربوط به این دانشگاه ها را هم در فرم انتخاب رشته خود بیاورند .
پذیرش رشته های صرفا بر اساس سوابق تحصیلی : بعضی از رشته محل ها بصورت بدون آزمون و صرفا برای فرهنگیان ارائه شده ؛ اگر از آن بگذریم کلیه داوطلبان می توانند در کلیه رشته محل هایی که بصورت صرفا براساس سوابق تحصیلی ( بدون کنکور ) ارائه می شود انتخاب رشته کنند .
یک بخش دیگر باید در این قسمت به کارنامه کنکور سراسری اضافه می شد تحت عنوان وضعیت مجاز به انتخاب رشته دانشگاه آزاد . ولی هیچگاه در کارنامه کنکور سراسری درباره این موضوع صحیت نشده است . دلیل چیست ؟
به این دلیل که کلیه داوطلبان شرکت کننده در کنکور سراسری در گروه های آزمایشی تجربی ، انسانی ، ریاضی ، هنر و زبان های خارجی مجاز به شرکت در انتخاب رشته دانشگاه آزاد 97 هستند .
توضیح درصد ها و نمرات آزمون در کارنامه کنکور سراسری 97
کارنامه کنکور سراسری در قسمت درصد ها و نمره ها ، 6 ردیف دارد و 5 ستون . آنچه در این 6 ردیف می بینید عبارت اند از :
میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم ، میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی ، رتبه در سهمیه ، رتبه کشوری ( بدون سهمیه ) ، نمره ( تراز ) کل نهایی و تاثیر مثبت سوابق تحصیلی . در ادامه به توضیح هر کدام از این عناوین در کارنامه کنکور سراسری می پردازیم :
میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم : تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در کنکور حداکثر 25 درصد و حداقل 0 درصد است . تاثیر سوابق تحصیلی به 2 عامل بستگی دارد . یکی اینکه با چه دیپلمی در کنکور چه رشته ای شرکت کرده اید و دومی اینکه تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در هر زیرگروه متفاوت است .
میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی : سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی از سال 94 در کنکور داوطلبان تاثیر گذار شده و میزان این تاثیر درکنکور سراسری حداکثر 5 درصد و حداقل 0 درصد است . تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی هم مثل دیپلم به دو عامل تناسب دیپلم با گروه آزمایشی کنکور و زیرگروه ارتباط دارد . برای آشنایی با زیرگروه های کنکور سراسری کلیک کنید .
رتبه در سهمیه : قطعا باید اول از همه به این سوال پاسخ بدهیم که اصلا سهمیه چیست ؟ از آنجایی که توضیح سهمیه و انواع سهمیه و نقش آن در کنکور بسیار مفصل است آن را در مقاله دیگری مفصلا توضیح داده ایم . برای اطلاع از تاثیر سهمیه در کنکور سراسری کلیک کنید . اما در هرصورت شما در هر سهمیه ای که قرار دارید در این ردیف رتبه شما بین آن ها سنجیده می شود . سهمیه شما یک جامعه آماری کوچک از کل شرکت کنندگان کنکور سراسری است . به عنوان مثال در کارنامه بالا که برای یک داوطلب کنکور تجربی است ، تعداد کل شرکت کنندگان کنکور تجربی 519774 نفر است ، این داوطلب در سهمیه منطقه 1 قرار گرفته که 78070 نفر دارد . پس در ردیف سوم وضعیت داوطلب صرفا در میان این 78070 نفر سنجیده شده است . در انتخاب رشته برای دانشگاه های سراسری ، رتبه در سهمیه شما ملاک مهم تری نسبت به رتبه کشوری است و برای مقایسه با قبولی های سال گذشته بهتر است از آن استفاده کنیم .
رتبه کشوری ( بدون اعمال سهمیه ) : در ردیف چهارم رتبه شما در کل کشور سنجیده می شود . رتبه کشوری به دلیل تاثیر سهمیه در انتخاب رشته ملاک ضعیف تری در مقابل رتبه در سهمیه است.
نمره کل نهایی : نمره کل نهایی یا همان تراز کل ، اصلی ترین ملاک در کارنامه است . از آنجایی که تعریف تراز پیچیده است و بسیاری از دانش آموزان و حتی مشاوران مفهوم تراز را نمی دانند معمولا تراز استفاده خیلی کمتری نسبت به رتبه در سهمیه دارد . ولی اگر می خواهید بصورت مفهومی با تراز آشنا شوید توصیه می کنیم مقاله تراز چیست را مطالعه کنید .
تاثیر مثبت سوابق تحصیلی : این ردیف به خوبی نشان می دهد که آیا در مجموع معدل شما توانسته در رتبه شما تاثیر بگذارد یا خیر . اگر بخواهیم کمی واضح تر صحبت کنیم اکثر دانش آموزان که معدل پایینی دارند بشدت نگران این هستند که معدلشان تاثیر بدی در رتبه کنکور داشته باشد . همانطور که همه می دانیم تاثیر معدل در کنکور سراسری فقط بصورت مثبت است . بنابراین معدل به هیچ وجه تاثیر منفی در رتبه کنکورشما نخواهد گذاشت . دو حالت دیگر باقی می ماند . تاثیر مثبت و بی تاثیر . ردیف ششم نشان می دهد که آیا معدل شما در رتبه کنکور شما توانسته تاثیر مثبت بگذارد یا بی تاثیر است ؟ نکته جالب در این کارنامه این است که داوطلب با وجود اینکه معدل کتبی اش 19.03 بوده ولی این معدل نتوانسته در رتبه او ( که 21401 کشوری شده ) تاثیر مثبت بگذارد . این موضوع یک بار دیگر نشان می دهد که به دلیل اینکه رقابت در کنکور سراسری بسیار شدید تر از رقابت در امتحانات نهایی است ، بنابراین تاثیر مثبت معدل در رتبه کنکور معمولا به ندرت رخ می دهد و برای بیشتر داوطلبان ، معدل نهایی بی تاثیر خواهد بود ، چه معدل داوطلب 20 باشد چه 10 .
خب حال می خواهیم به سراغ توضیح ستون ها برویم و همانطور که در این کارنامه ( که برای یک داوطلب کنکور تجربی می باشد ) مشخص است در کنکور تجربی 5 ستون نشاندهنده 5 زیرگروه است . در گروه های آزمایشی دیگر هم به تعداد زیرگروه هایی که هستند ستون هایی وجود دارد . تفاوت این زیرگروه ها در ضرایب هر درس در کنکور است . توصیه می کنیم مقاله تاثیر زیرگروه ها در انتخاب رشته کنکور سراسری را مطالعه کنید . در نهایت اگر همچنان درباره توضیحات کارنامه کنکور سراسری ابهام دارید می توانید سوالات خود را از مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی هیوابپرسید . برای این کار می توانید از خدمات مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا استفاده کنید . برای آشنایی با نحوه اعتراض به نتایج کنکور سراسری کلیک کنید .