heyvagroup

جمع کلمه مال ، اموال است . اموال یک کلمه عربی است که به معنی املاک و کالاها و ثروت است . ریشه کلمه مال از فعل گذشته میل ، به معنای خواستن ، است . در فارسی هم به...

بازدید :491
شنبه 2 تير 1397زمان :15:22
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

جمع کلمه مال، اموالاست . اموال یک کلمه عربی است که به معنی املاک و کالاها و ثروت است . ریشه کلمه مالاز فعل گذشته میل ، به معنای خواستن ، است . در فارسی هم به مالخواسته گفته می شود . در گذشته تنها به طلا و نقره مالمی گفتند و بعدتر به هر چیزی که قابلیت ذخیره شدن و تملک کردن را داشت هم تعمیم پیدا کرد . بدون تردید معنی واژه مال در طول زمان بسیار تغییر کرده است و با پیشرفته تر شدن جوامع مصادیق آن نیز گسترده تر شده است . آشنایی با مفهوم مالبه ما در پاسخ به بسیاری از سوالاتی که مرتبط اموالاست مانند قراردادها ، مالکیت و ... کمک می کند . از این رو در این قصد داریم تا مفهوم مالرا بیان کنیم و انواع مال را معرفی کنیم .




مال چیست؟

در قانون تعریفی از مالنشده است اما با توجه به مواد قانون مدنی می توان آن را این گونه تعریف کرد : " مالچیزی است که مفید باشد و یک نیاز اعم از مادی یا معنوی را رفع کند و همچنین قابل اختصاص یافتن به شخص معینی باشد . "
بنابراین برای اینکه چیزی مالمحسوب شود باید 3 ویژگی را داشته باشد :
1 - مالباید مفید و ضروری باشد و به اصطلاح منفعت عقلانیداشته باشد یعنی از نظر عقل مالارزش و منفعت دارد . بنابراین چیزی که ضروری نیست یا منفعتی ندارد مالمحسوب نمی شود . مثلا ده شاهی مالمحسوب نمی شود .
2- مالباید یک نیاز مادی یا معنوی را بر طرف کند یعنی یا باید یکی از نیازهای فیزیکی انسان و یا یکی از نیازهای روحی او را بر طرف کند برای مثال یک قطعه سنگ یا تکه چوب نیازی از فرد بر طرف نمی کند و افراد بابت آن پولی پرداخت نمی کنند . در گذشته مالبیشتر کالا مادی را در نظر می گرفت اما به مرور زمان و پیشرفت جوامع مالدیگر محدود به کالا نیست و مواردی جز دسته اموالقرار گرفت که کالای مادی نبودند اما مالمحسوب می شوند . برای مثال امروزه حق تالیف و حق سر قفلی هم چون موجب آثار و پیامدهای مالی می شوند و افراد از آن سود می برند و نسبت به ان مالکیت دارند ، مالمحسوب می شوند .
3- مالباید قابلیت اختصاص یافتن به شخص داشته باشد و افراد بتوانند مالک آن شوند . بنابراین برخی از اموالکه مفید و ضروری هستند اما نمی توانند به شخص خاصی تعلق داشته باشند مالمحسوب نمی شوند ، مانند ماه و دریای آزاد . این اموالبه دلیل اینکه برای استفاده همه بشر هستند نمی توانند به کسی تعلق داشته باشند . البته بعضی از اموال وجود دارند که لزوما مالک خاصی ندارند ولی مالمحسوب می شوند که در مقاله اموالی که مالک ندارند به آنها پرداخته ایم .

نکته دیگری که می توان به آن اشاره کرد این است که مالبا دارایی فرق دارد . دارایی مفهوم گسترده تری از مالدارد و جنبه منفی اموالو بدهی های فرد را هم شامل می شود . برای مثال 100 هزار تومن قرض یک فرد هم دارایی او محسوب می شود که در اصطلاح به آن دارایی منفی گفته می شود .


heyvagroup

انواع مال

در قانون مدنی اموالبنا بر موضوعات مختلف به چند دسته تقسیم می شوند . از این رو انواع مال عبارتند از :
1- مال مادیو مالغیر مادی: مالگاهی شی خارجی ، ملموس و قابل دیدن است مثل خانه ، اتومبیل و ... است که در واقعیت وجود دارند ، به این اموال، مال مادیمی گویند . گاهی هم موضوع مالدر واقعیت محسوس و قابل رویت نیست مثل حق اختراع که در عالم خارج وجود ندارد اما درنهایت منجر به یک فایده مادی است ، این نوع اموال، مال غیر مادیهستند .
2- عین و منفعت: این تقسیم بندی مخصوص دسته بندی اموالمادیاست که در مورد قبل گفته شد . عینکه جمع آن اعیان است ، مالی است که وجود خارجی دارد و انسان می تواند آن را لمس کند مانند خانه یا یک جفت کفش . منفعت، مالی است که با حواس پنجگانه حس نمی شود اما می توان وجود آن نفع را در یک عین تصور کرد . برای مثال خانه یک عین است ، وقتی خانه ای به اجاره داده می شود ، در واقع صاحب خانه ، منفعت استفاده از خانه را به مستاجر داده است . مستاجر بدون اینکه مالک خود خانه باشد ، مالک منفعت استفاده از خانه است . این نوع از منفعت در حقوق مالمحسوب می شوند .
3- مال مصرف شدنی و مال قابل بقا: برخی از اموالوقتی مورد استفاده متعارف قرار می گیرند تمام می شوند مانند غذا ، میوه و... که به آنها مال مصرف شدنی یا تمام شدنیمی گویند . در مقابل استفاده از برخی اموالباعث تمام شدنشان نمی شود مانند گوشی تلفن و یا دوچرخه که به آنها مال قابل بقاءگفته می شود .
4- مال منقول و مال غیر منقول:این تقسیم بندی از جهت قابلیت و عدم قابلیت جا به جای اموال است . مال منقولمالی است که می توان آن را از مکانی به مکان دیگر جا به جا کرد اما مال غیر منقولقابلیت جا به جایی ندارد .
5- مال مثلی و مال قیمی: مال مثلیمالی است که مانند و نمونه آن زیاد است و می توان نمونه های آن را به جای هم قرار داد مانند حبوبات . اما مال قیمیمالی است که شبیه و مانند آن زیاد نیست و منظور تنها یک مالمشخص است برای مثال آپارتمان با شماره پلاک 564 یا یک نسخه کتاب خطی .
6- مال مفروز و مال مشاع: مال مفروزمالی است که کل مالدر مالکیت یک نفر قرار دارد اما مال مشاعمالی است که چند نفر با هم در آن شریک باشند .


heyvagroup





منبع : تعریف مال و انواع آن

انواع وصیت نامه , تا چه میزان از اموالرا می توان وصیت کرد ؟ , چک برگشتی چیست و نحوه وصول آن چگونه است ؟ , ثبت ازدواج دائم و مجازات عدم ثبت آن , نحوه شکایت کیفری از چک برگشتی و مهلت آن , گواهی عدم پرداخت و مهلت دریافت آن , دعوای حقوقی و کیفری و تفاوت آنها , ادله اثبات دعوی در امور حقوقی و کیفری , شهادت دروغ و مجازات آن , شرایط شاهد و جرح و تعدیل شهود , انواع مهریه اعم از مهرالمثل ، مهرالمتعه و مهرالمسمی , نفقه زن چیست و ویژگی آن , گواهی عدم امکان سازش چیست , طلاق از طرف مرد و مراحل آن , تعریف مال و انواع آن , تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق و شرایط اعمال آن



مشاهده پست مشابه : تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق و شرایط اعمال آن
نظرات این مطلب
نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
heyvagroup heyvagroup کد امنیتی

درباره ما
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
آرشیو
خبر نامه


معرفی وبلاگ به یک دوست


ایمیل شما :

ایمیل دوست شما :



چت باکس




captcha


آمار سایت
  • کل مطالب : 3327
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 75
  • تعداد اعضا : 3
  • بازدید امروز : 2740
  • بازدید کننده امروز : 2,682
  • باردید دیروز : 1654
  • بازدید کننده دیروز : 1,549
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 17365
  • بازدید ماه : 12276
  • بازدید سال : 95733
  • بازدید کلی : 1757978
کدهای اختصاصی