heyvagroup

انواع اختلالات وسواس شامل دو نوع وسواس فکری و وسواس عملی است که ممکن است نوعی از هر دو یا یکی از آنها در فرد دیده شود .علائم وسواس فکری : شامل افکار (مثل فکر آل...

بازدید :438
يکشنبه 3 تير 1397زمان :14:25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

انواع اختلالات وسواسشامل دو نوع وسواس فکری و وسواس عملیاست که ممکن است نوعی از هر دو یا یکی از آنها در فرد دیده شود .
علائم وسواسفکری: شامل افکار (مثل فکر آلودگی) ، امیال (مثل زخمی کردن کسی) ، تجسم ها ، تصورات (مثل صحنه های خشونت آمیز یا ترسناک ) ، و دغدغه های ذهنی تکراری ، آزار دهنده ، مداوم و پشت سر هم هستند . وسواس های فکری لذت بخش یا به صورت ارادی نیستند ، مزاحم و ناخواسته هستند و در اغلب افراد موجب ناراحتی یا اضطراب می شوند .
فرد می کوشد این وسواس های فکری را متوقف کند یا با انجام اعمالی بی اثر کند مثل انجام دادن وسواس های عملی . به عبارت دیگر برای کاهش و جلوگیری از این افکار و تصورات مزاحم ناچار به انجام رفتارهای خاص و گاه تکراری می شود تا احساس آرامش کند .

علائم وسواسهای عملیرفتارهایی مثل شست و شوی زیاد دست یا هر چیزی ، چک کردن مکرر ( مثل چک کردن چند باره گاز ، در ، شیر آب و... ) هستند که فرد احساس می کند در پاسخ یا واکنش به وسواس فکرییا مقرراتی که در ذهنش دارد و باید با قاطعیت اجرا شوند ، مجبور به انجام دادن آن ها است .
اختلالات وسواسبا اشتغال های ذهنی و مقررات معمول زندگی تفاوت دارند .
در این مقاله به انواع وسواس در زنان و مردان و سن شروع ، علائم و شیوعهر کدام از آن ها می پردازیم .



انواع وسواس

در ادامه این مقاله به معرفی انواع وسواسمی پردازیم .

  • اختلال وسواس فکری – عملی
  • اختلال بد شکلی بدن
  • اختلال ذخیره کردن
  • اختلال موکنی
  • اختلال پوست کنی
  • اختلال وسواس فکری – عملی ناشی از بیماری های جسمی
  • اختلال وسواس فکری – عملی ناشی از مصرف مواد و داروها


heyvagroup

اختلال وسواس فکری – عملی

علائم این اختلال با وجود وسواس های فکری و عملیمشخص می شود ؛ نوع یا مدل وسواس های فکری و عملیدر افراد تفاوت دارد ، ویژگی های بیان شده در ادامه در همه مبتلایان به میزان مختلف وجود دارد :
1- مدل نظافت و پاکیزگی : یعنی فرد در مورد آلودگی در دست ها ، بدن ، محیط اطراف و هر چیز دیگری وسواس فکریدارد (یعنی فکر می کند همه جا کثیف است ) ، در نتیجه عمل نظافت و پاکیزگی زیادی را انجام می دهد ، که وسواس عملی است . مثلاً روزی 5 ساعت حمام می کند تا اثر آلودگی و کثیفی را از خود دور کند .
وسواس فکری در ذهن است که تبدیل به وسواس عملی در رفتار می شود .
2- مدل تقارن یا نظم و ترتیب : یعنی فرد درباره نظم و ترتیب قراد دادن تمام وسایل و کارها وسواس فکریدارد در نتیجه ، وسواس عملیرا به این شکل نشان می دهد : همه وسایل را مرتب می چیند و سعی می کند همه چیز را قرینه بگذارد حتی موقع راه رفتن روی موزاییک سعی می کند روی خطوط موزاییک پا نگذارد .
3- مدل افکار ممنوع یا تابو : یعنی فرد وسواس های فکریپرخاشگری ، جنسی ، افکار کفر آمیز دارد در نتیجه مدام از دیگران می پرسد که کاری که انجام داده پرخاشگری بوده است یا نه ؟ یا اینکه حرفی که زده کفر گویی بوده است یا نه ؟ در مسایل جنسی هم شامل وارسی اندام تناسلی می شود .
4- مدل افکار صدمه : یعنی فرد وسواس فکریصدمه زدن به خود یا دیگران دارد و در عمل مدارم بررسی می کند که به دیگران یا خودش صدمه ای زده است یا نه . مثلا مادری که اینگونه است همیشه فکر می کند در حال صدمه زدن به فرزندش است و در عمل مدام فرزندش را بررسی می کند که ببیند واقعا به فرزندش صدمه ای زده است یا نه ؟
به عبارت دیگر علایم وسواس های فکریشامل افکار ، تصورات و تجسم های ذهنی آزاردهنده است که فرد مجبور است برای کاهش یا جلوگیری از آنها به انجام وسواس های عملی یا رفتارهای خاص بپردازد تا اضطراب خود را کاهش دهد مثلاً فردی که فکر آلودگی و کثیفی در مورد دستانش دارد برای این که از دست این فکر مزاحم رها شود مکرراً دستانش را می شوید .
شیوع این اختلال قبل از بلوغ در پسران بیشتر از دختران است اما در بزرگسالی (بعد از 18 سالگی) زنان بیشتر از مردان مبتلا می شوند . سن شروع وسواسفکری – عملی 19.5 سالگی است .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی ا ختلال وسواس فکری – عملی کلیک کنید .


اختلال بد شکلی بدن

این اختلال قبلاً به فوبی بدشکلییا در اصطلاح عامیانه "من زشتم"معروف بود . نگرانی های این افراد روی یک طیف از نگرانی کم به زیاد قرار دارد مثلاً در بعضی افراد این است که فقط جذاب نیستند و در برخی دیگر این است که مانند هیولا به نظر می رسند . در اختلال بد شکلی بدن، فرد به یک یا چند نقص یا عیب خیالی در ظاهر جسمی اش درگیری فکری دارد مثلاً با جای جوش ، زخم، موی سر یا صورت ، دماغ ، اندام های تناسلی ، عضله ، یا به عبارت دیگر با اندازه و شکل ظاهر جسمی مشکل دارد ؛ در نتیجه رفتارهایی مانند مقایسه کردن ظاهرخود با دیگران ، آرایش کردن زیاد ، برنزه کردن خود ، چک کردن مکرر خود در جلوی آینه ، و... انجام می دهند ، حتی برخی به اعمال جراحی متعدد ظاهر جسمی مانند جراحی های مختلف صورت و اندام های های بدن می پردازند که این رفتارهای تکرای به طور متوسط بین 3 تا 8 ساعت وقت آن ها را می گیرد . این اختلال در زنان بیشتر از مردان دیده می شود . رایج ترین سن شروع بیماری 12 تا 13 سالگی است .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال بد شکلی بدن کلیک کنید .

اختلال ذخیره کردن

ویژگی اصلی علائم این اختلال مشکلات پیوسته و مداوم در دور انداختن اموال و وسایل است و هیچ چیزی را دور نمی اندازند که باعث در هم ریختگی بیش از حد محل کار یا زندگی می شود . برخی افراد در مورد سرنوشت وسایل خود احساس مسولیت می کنند به همین علت هیچ چیزی را دور نمی اندازند ؛ این افراد مثلاً روزنامه ها ، مجله ها ، لباس و کیف های کهنه و کتاب هایی که دیگر هیچ استفاده ای ندارند دور نمی اندازند و ذخیره می کنند . وسایل آن قدر زیاد هستند که فرد ممکن است نتواند در آشپزخانه آشپزی کند یا در تخت بخوابد ، یا روی صندلی بنشیند . شیوع این اختلال در مردان بیشتر از زنان است . اختلال ذخیره کردندر سن 11 تا 15 سالگی شروع می شود و در سن 30 تا 40 سالگی موجب اختلال شدید در زندگی آنها می شود .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال ذخیره کردن کلیک کنید .

اختلال موکنی

ویژگی اصلی علایم اختلال موکنی ، کندن مکرر موی خود است . کندن مو در هر ناحیه بدن که مو رشد می کند روی می دهد ، رایج ترین نواحی ، موی کاسه سر ، ابروها ، و پلک ها هستند . نواحی کندن مو ممکن است با گذشت زمان تغییر کند مثلا یک زمانی فقط موهای ابروها را می کند و زمانی دیگر مو های سرش را می کند . شیوع این اختلال در زنان 10 برابر مردان است . اختلال مو کنی ممکن است در کودکان دیده شود اما شیوع آن همزمان با بلوغ و بعد از بلوغ است .

جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال موکنی کلیک کنید .

اختلال پوست کنی

ویژگی اصلی علائم اختلال ، کندن پوست خود است . رایج ترین بخش های کندن پوست ، پوست صورت ، دست ها ، و بازوها است . ولی خیلی از افراد پوست بخش های مختلف بدن را می کنند . ممکن است افراد پوست سالم خود را بکنند ، یا جای زخم های قبلی را بکنند ، اغلب افراد پوست خود را با ناخن های خود می کنند . اما خیلی ها از موچین ، سوزن ، یا اشیای دیگر هم استفاده می کنند . شیوع اختلال پوست کنیدر زنان بیشتر از مردان است ، و اغلب در طول نوجوانی شروع می شود .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال پوست کنی کلیک کنید .

اختلال وسواس فکری - عملی ناشی از بیماری های جسمی

برخی بیماری های جسمی ممکن است باعث اختلالات دسته وسواس شامل اختلال وسواس فکری – عملی اختلال بد شکلی بدن ، اختلال ذخیره کردن ، اختلال موکنی ، اختلال پوست کنی شود . از جمله این بیماری ها می توان به صدمه جسم مخطط مانند انفارکتوس مغزی ، عفونت استرپتوکوکی گروه A ، داءالرقص سیدنهام اشاره کرد .

اختلال وسواس فکری – عملی ناشی از مصرف مواد و داروها

مصرف برخی مواد و داروها ممکن است باعث اختلالات طبقه وسواس شامل اختلال وسواس فکری –عملی اختلال بد شکلی بدن ، اختلال ذخیره کردن ، اختلال موکنی ، اختلال پوست کنی شود که شامل موارد زیر است
مواد : کوکائین ، مصرف شیشه ، قرص های شادی آور یا اکستازی
داروها : داروهایی که برای پیشگیری از ایدز مصرف می شود .

منابع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
آسیب شناسی روانی ترجمه مهدی گنجی
خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک ، ترجمه فرزین رضاعی

heyvagroup




منبع : وسواس چیست ؟ انواع ، علائم و سن شروع آن

بازتاب های نوزاد , بازتاب پلک زدن نوزاد , بازتاب مکیدن نوزاد , بازتاب چنگ زدن نوزاد , بازتاب گام برداری نوزاد , بازتاب بابینسکی نوزاد , بازتاب تونیک گردنی نوزاد , بازتاب مورو در نوزاد , بازتاب کف دستی- چانه ای نوزاد , بازتاب شنا کردن نوزاد , افسردگی و علائم آن , انواع افسردگی , روش های فرزند پروری و تاثیرات آن بر کودک , علل خیانت مردان به زنان , رابطه ترتیب تولد و شخصیت فرزندان , علل خیانت زنان به مردان , وسواس چیست ؟ انواع ، علائم و سن شروع آن , سن شروع و اهمیت تقلید در کودکان و نوزادان

نظرات این مطلب
نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
heyvagroup heyvagroup کد امنیتی

درباره ما
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
آرشیو
خبر نامه


معرفی وبلاگ به یک دوست


ایمیل شما :

ایمیل دوست شما :



چت باکس




captcha


آمار سایت
  • کل مطالب : 3327
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 18
  • تعداد اعضا : 3
  • بازدید امروز : 5108
  • بازدید کننده امروز : 5,000
  • باردید دیروز : 1654
  • بازدید کننده دیروز : 1,549
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 19733
  • بازدید ماه : 14644
  • بازدید سال : 98101
  • بازدید کلی : 1760346
کدهای اختصاصی