حضانتکه در عرف به معنای نگهداری ، سرپرستی و پرورش دادن یک کودک شناخته می شود ، بعد از جدایی یا فوت والدین به یکی از موضوعات مهم و اساسی در میان والدین تبدیل می شود . به همین دلیل قانونگذار در موادی از قانون به بحث های مربوط به حضانت فرزندان بعد از طلاق و حضانت در صورت فوت یکی از والدین پرداخته است . اما در برخی از موارد دیده شده است که اشخاص عهده دار حضانت از صلاحیت لازم برای این امر برخوردار نیستند و حضانت فرزندان توسط این اشخاص همراه با صدمات جسمی و روحیفراوانی برای کودک است . به همین دلیل قانونگذار به بحث سلب حضانتاز دارنده آننیز پرداخته و مصادیقی از سلب حضانتبدلیل عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی والدینرا پیش بینی نموده است . از همین رو در این مقاله به دنبال این هستیم تا ابتدا سلب حضانتاز دارنده آنرا توضیح داده و در ادامه مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی والدینرا مطرح کنیم .
سلب حضانتاز دارنده آن
در ماده 1173 قانون مدنی که در سال 1376 اصلاح شده است ، در خصوص
سلب حضانت
از کسی که
حضانترا بر عهده دارد چنین پیش بینی شده است : « هرگاه در اثر
عدم مواظبتیا
انحطاط اخلاقی
پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست،
صحت جسمانیو یا
تربیت اخلاقی طفلدر معرض خطر باشد ، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی ، هر تصمیمی را که برای
حضانت طفلمقتضی بداند ، اتخاذ کند»
به موجب این ماده ، دادگاه می تواند
تحت شرایط مذکور،
حضانت طفلرا از پدر یا مادری که
حضانترا بر عهده دارد
سلبنماید .
در ادامه این ماده نیز
مصادیقی از عدم مواظبتو
انحطاط اخلاقیهر یک از والدین مطرح شده است که در ادامه به این موارد می پردازیم .

مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی والدین برای سلب حضانت
قانون مدنی ، برخی از
مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقیوالدین را نام برده است . بنابراین ، در صورت وجود یک یا چند مورد از مصادیق مذکور ، قاضی می تواند حکم به
سلب حضانتاز دارنده آنصادر نماید .
مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی والدینمطابق ماده 1173 شامل موارد زیر است :
-
اعتیاد زیان آوربه الکل ، مواد مخدر و قمار
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
- ابتلاء به بیماری های روانیبا تشخیص پزشک قانونی
- سوء استفاده از طفلیا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء ، تکدی گری و قاچاق
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
نکته قابل ذکر در خصوص این ماده این است که مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقیمذکور در این ماده حصری نیستند ؛ بلکه قانونگذار از باب نمونه مواردی را بیان کرده است . لذا ممکن است که قاضی موارد دیگریرا نیز مشمول این حکم قرار داده و به موجب آن ، حکم به سلب حضانتاز دارنده آنصادر نماید .
در واقع اینکه چه مواردیاز مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقیمحسوب می شوند با قاضی است . بعلاوه اینکه ، این قاضی است که تعیین می کند رفتار یا وضعیتی را می توان از جمله دلایل عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقیمحسوب نمود یا خیر .
